Tips

1. “ Behandel je hond als hond voordat hij jou als hond behandeld”
Deze spreuk is voor mij erg belangrijk in het omgaan met honden. Het is een nadenkertje, maar o zo waar.

2. Opvoeding:
Voor het opvoeden van een hond zijn naar mijn idee geen vaste regels. Het is, net als bij kinderen, jij moet je kunnen vinden in de manier van opvoeden. Dat kan een ander niet voor je bepalen. Verder is de ene hond de andere niet, en verwacht het ene persoon andere dingen van zijn viervoeter dan de ander.
Ik kan je wel een paar tips geven waar je misschien wat aan hebt:
Het zindelijk maken   Voor mij is altijd een ding belangrijk geweest, een plasje/behoefte doen is iets anders dan wandelen. Dus vanaf het starten met de zindelijkheidstraining nam ik de pup, zodra zij moest plassen (standaard na eten, slapen, spelen), mee naar buiten. Zogauw zij plaste zei ik “plasje doen”. Daarna beloonde ik haar gelijk uitvoerig. Dan ging ik direct weer naar binnen. Dus niet een stukje lopen of een blokje om. Mijn honden leerde zo op commando te plassen. Hier heb ik altijd profijt van gehad, want met regen of als je weinig tijd hebt, gewoon even snel naar buiten…je zegt “plasje doen” en weer snel naar binnen. Je dagelijkse fikse wandeling met de hond staat hier dus los van en je kan dit doen wanneer het je uitkomt.
Mijn wil is wet  Dat klinkt streng maar is iets wat voor een hond heel normaal/fijn is.  Een voorbeeld, vaak wordt er gezegd dat je het of goed of niet goed moet vinden dat de hond op de bank gaat. En dat er geen tussenweg is. Dat zie ik anders. Fien mag bij mij gewoon op de bank maar als ik zeg dat ze er af moet dan gaat ze er af.
Ook met het voer geven gaat dit zo. Als je een pup voer geeft, pak het dan tussendoor even af, laat haar rustig zitten en geef het dan weer. Dit geldt ook voor het spelen met de pup/hond. Stop wanneer de hond er nog veel plezier in heeft en niet wanneer de pup is uitgespeeld. Zo laat je spelenderwijs merken wie de “baas” is. De hond weet waar ze aan toe is en je krijgt op deze manier een fijne band met je hond.

3. Gezondheid:
Check-up: Ga 1 à 2x per jaar naar de dierenarts voor de entingen en een check-up.

Antivlooienmiddel: Het is niet prettig als je hond last heeft van vlooien, het is ook logisch dat je daarvoor iets wilt gebruiken. Maar een grote waarschuwing van mijn kant: Kijk uit voor het middel Bravecto. Over dit middel is in de media veel te doen. Helaas ben ik een van degene met een hele slechte ervaring: Goof, mijn vorige Grand Basset, is door het gebruik hiervan gestorven.

4. De rasvereniging:
– Ik ben aangesloten bij de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland. Heb je een gbgv dan is het zeker de moeite waard om je hier ook bij aan te sluiten. Het is een gezellige club, er worden vele leuke activiteiten georganiseerd zoals wandelingen en familiedagen. Verder geven zij het blad Au Courant uit. Dit leuke blad staat vol verhalen, georganiseerde uitjes, tips en nieuwtjes over alle vier de Griffon Vendéen rassen in Nederland.